2019. december 27., péntek

0R297 Régi MOM kettős szögprizma dobozában - Jelenlegi ára: 22 000 Ft

Eredeti, plüsse bélelt dobozában található földmérő eszköz, kettős szögprizma, szögtükör, hibátlan állapotban.
90° - 180°
MOM - Magyar Optikai művekSúly: 0. 115 kgA doboz mérete: 4 x 5. 5 x 8 cm
Állandó nagyságú szögek kitűzése
Vízszintes szögek kitűzésére minden szögmérő műszer alkalmas, mégis szerkesztettek olyan egyszerű szerkezetű külön műszereket is, amelyekkel csak egy bizonyos, állandó nagyságú szöget lehet kitűzni. Ezekkel az egyszerű szögkitűző eszközökkel 90°-180° és 45°-os szögeket lehet kitűzni. A szögkitűző műszereket két nagy csoportba lehet osztani:  dioptrás és tükröző műszerekre. Ezeket az eszközöket ma már csak elvétve alkalmazzák a gyakorlatban, ezért részletes ismertetésüktől eltekintünk, leírásuk megtalálható bármely régebbi szakirodalmi műben. Ebben a fejezetben egyedül a tükrös szögkitűző műszerek egy fajtájával, a szögprizmák közé tartozó kettős szögprizmákkal fogunk röviden megismerkedni.
A kettős szögprizmák olyan műszerek, amelyekkel az egyenes közbülső pontjainak a kitűzése egyenesbe állással, illetve egy az egyenesen kívül fekvő pont merőleges talppontjának a megkeresése segédrúd nélkül megvalósítható.
Kettős szögprizmát úgy állíthatunk elő, hogy két prizmát megfelelő elrendezésben egymás fölé helyezünk. A két prizma nem fekszik közvetlenül egymáson, hanem köztük kb. 1. 5 mm-es rés van, amelyen keresztül az egyenesre merőleges irányban nézhetünk. A kettős szögprizmák Magyarországon legjobban elterjedt fajtája a MOM-féle duplex prizma, melynek sematikus felépítését és sugármenetét mutatja az 5-5. ábra.
 
5-5. ábra A MOM-féle duplex prizma sematikus felépítése és sugármenete (Csepregi, 2000)
 
A szögprizmákat vetítőbotra szerelve használjuk. A prizma látómezeje függőleges irányban három részre osztható. Az alsó és felső részben az egyenes két végpontján lévő kitűzőrudak láthatók kicsinyített képként, míg középen valódi nagyságban az egyenesre merőlegesen elhelyezett kitűzőrúd szemlélhető (5-6. ábra). Kettős szögprizmákkal két művelet végezhető el: az egyenesbe állás és a talppontkeresés. A derékszög kitűzése ez utóbbi műveletnek az inverze.
 
5-6. ábra Egyenesbeállás és talppontkeresés művelete (Csepregi, 2000)
 
 
5-7. ábra Egyenesbeállás és talppontkeresés művelete (Csepregi, 2000)
 
Egyenesbe állásnál a feladatunk az, hogy a két végpontján kitűzőrúddal jelölt egyenesbe a megfelelő helyen pontosan beálljunk, pl. egy pont talppontjánál. Az egyenesbe állás műveleténél a vonalra merőlegesen előre hátra kell mozogni egészen addig, amíg a prizma alsó és felső részében látható kicsinyített kitűzőrúd képek fedésbe nem kerülnek. Talppontkeresésnél, már az egyenes mentén kell mozognunk jobbra-balra egészen addig, amíg a szögprizma középső részében látható valódi kitűzőrúd fedésbe nem kerül a prizma alsó és felső részében látható kitűzőrúd képekkel. (5-7. ábra)
Forrás: tankonyvtar. hu 
A termékről további nagy felbontású képek!
ÁRUIM ZÖME ANTIK ÉS RÉGI TÁRGYAKBÓL ÁLL.
SZEMÉLYES ÁTVÉTELI LEHETŐSÉG BUDAPESTEN (IX. ) ILLETVE SZEGEDEN!
 
Szállítás
Termékeinket az MPL futárszolgálattal küldjük! Terjedelmes tárgyaink szállításában külön díjazás mellett tudunk segíteni! Szállítási módok az alábbiak szerint alakulnak
 
Személyes átvétel Budapest IX.
 
 
Személyes átvétel Szeged
 
 
MPL csomag előre utalással
 
 
MPL csomag utánvét
 
 
Fizetés
A vételár és szállítási költség kiegyenlítésére az alábbi lehetőségeket biztosítjuk
 
Személyes átvételkor készpénzben
 
 
Banki átutalás
 
 
Utánvét
 
 
Paypal (MasterCard, Visa)
 
 
Szállítási, átvételi idő
A termék vásárlását követően a szállítási, kézhez vételi idő az alábbiak szerint alakul belföldön
 
Személyes átvétel
1-5 munkanap
 
 
MPL csomag előre utalással
2-3 munkanap
 
 
MPL csomag utánvét
1-3 munkanap
 
( földmérés kettősszögprizma szögprizma szögtükör szög tükör földmérő eszköz földmérő földmérő műszer föld mérés )

Jelenlegi ára: 22 000 Ft
Az aukció vége: 2019-12-31 17:57 .